JÁTRA NA ŠALOTCE

Hotové do 35 minut

Kuřecí játra na šalotce jsou rychlým a chutným pokrmem, který potěší milovníky poctivé kuchyně s nádechem elegance.

Přestože jsou dnes vnitřnosti často považovány za levné jídlo, v minulosti šlo o vyhledávanou lahůdku podávanou na šlechtických stolech – byly ceněny pro svou jemnost i výživovou hodnotu.

Játra jsou výborným zdrojem železa, které podporuje tvorbu červených krvinek a pomáhá proti únavě.

Obsahují vysoké množství vitamínu A, důležitého pro zdravý zrak, imunitu i pokožku.

 

Ingredience

2 balení kuřecích jater nebo 1kg jater z řeznictví

3 větší šalotky

kmín drcený 

sůl, pepř

ghee přepuštěné máslo

1 lžíce hladké mouky



Postup

Játra omyjeme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Mezitím na pánvi rozehřejeme ghí a přidáme šalotku nasekanou na jemno. Šalotku restujeme dozlatova a lehce zasypeme moukou, stále restujeme. Do rozpálené pánve se šalotkou přidáme omytá játra a restujeme, dokud se nezatáhnou. Poté podlijeme přibližně 1 litrem vody a necháme vařit asi 20 minut pod pokličkou. Na posledních 10 minut poklici sundáme a necháme vodu odpařovat do zhoustnutí směsi. Nakonec osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín. Krátce dovaříme. 

STÁHNOUT RECEPT


Nutriční hodnoty

směs rozdělíte na celkem 6 porcí

Kcal        Bílkoviny     Sacharidy        Cukry   Tuky¨

247           34g               4,3g            0,9g       10,3g